srijeda, 29 Juni 2016 22:16

Trinaesto svjetsko prvenstvo SSDBiH u futsalu Featured

U nedjelju 22. maja završeno je 13. svjetsko prvenstvo Svjetskog saveza dijaspore BiH u futsalu. Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja bila je ekipa Austrije. U italijanskom gradu Piacenza okupili su se sportaši iz 14 zemalja, a Savez bh. udruženja Švedske predstavljala je ekipa Udruženja ”Bosna” Borås.

 

/ Fotosi sa facebooka BHRF-a /

Na put dan ranije

 

Grad Piacenza na sjeveru Italije bio je od 20. do 22. maja ove godine domaćin prvenstva dijaspore BiH u futsalu. Udruženje i članovi ”Bosnia Erzegovina Oltre i Confini” učinili su velike napore da sve protekne u najboljem redu i da se takmičari i gosti osjećaju ugodno u njihovom gradu. Da bi mogli prisustvovati ceremoniji otvaranja takmičenja i predstaviti se građanima Piacenze, reprezentacija Saveza bh. udruženja iz Švedske morala je na put krenuti dan ranije.

 

Momci (većinom iz udruženja ”Bosna” Borås) sami su se ponudili da odvoje još jedan dan od svojih odmora i plate dodatne troškove.

 

Ekipa kompletna

 

U četvrtak se oko 8 sati krenulo iz Boråsa prema Göteborgu i onda prema aerodromu Landvetter. Iz Londona je jedna grupa krenula put aerodroma Milano -Bergamo, a dva sata poslije druga grupa put aerodroma Milano – Malpensa. Poslije reli (rally) vožnje duge oko 120 km u kišnoj noći reprezentacija je kompletirana iza ponoći u hotelu ”Fiera”, šest kilometara od grada. Pod ”kompletiranjem” podrazumijevam i dolazak Smaje Murguza, člana GO SSDBiH iz Švedske i Elvise Deumić, predsjednice Bh. omladinskog saveza u Švedskoj, koja je prisustvovala pripremnim sastancima za predstojeći Kongres SSDBiH.

 

Piacenza, grad starina i zelenila

 

Za doručkom smo sreli i naše susjede iz Norveške, koji su stigli noć prije. Naši momci su nakon doručka pronašli gradski autobus i već bili u Piacenzi. Iskoristio sam ponudu Elvise i taksijem smo došli do središta grada. S kamerom u ruci krenuo sam u obilazak.

 

U zraku i u arhitekturi osjećao se Mediteran. Svojim raskošnim baroknim stilom izdavajala se Duždeva palača, prostranim Piazza Cavallo dominirale su ogromne crne figure konja i konjanika –Alessandra i Ranuccia Farnese. Bilo je lijepo vidjeti bezbroj njegovanih parkova i čiste ulice s turistima i biciklistima. Na nekoliko trgova naišao sam na spomenike italijanskim partizanima, žrtvama fašista, ali i Talijanima, koji su stradali na ruskom frontu.

 

Na mnogim građevinama sačuvali su se tragovi Napoleonove vladavine u ovim krajevima. Sve je to historija i zato se čuva. U tako velikom gradu sreo sam i naše momke. Svi smo osjećali da je vrijeme ručku. Uz pomoć Harisovog GPS-a našli smo vinski podrum. U ugodnom hladu na terasi bili smo sigurno jedini gosti koji su tog dana jeli italijanske specijalitete uz mineralnu vodu! Uz pomoć mobitela pronašli smo željezničku i atobusku stanicu i stigli u hotel.

 

U svečanom defileu

Nakon što smo se pripremili za svečani defile, Muhamed Cerić nam je podijelio ”Cvjetove Sjećanja” (”Cvijet Srebrenice”) koje smo stavili na naše trenirke. Ovaj autorski rad vezilja iz ”Gračaničkog keranja”, koji podsjeća na genocid u Srebrenici i u BiH, poklon je Bh. švedskog saveza žena. Hvala Almedina, bila je to prava promocija Cvijeta, koji je prepoznat i ovdje, u Italiji. Autobusom folklorne grupe iz Jajca stigli smo na mjesto gdje će se formirati kolona učesnika defilea.

 

Vrijedilo je biti u defileu ulicama ovog drevnog grada. Na čelu su bile mažoretkinje, pa limena glazba, zastave Italije i BiH, transparenti koje su nosile djevojke iz Jajca u narodnim nošnjama, pa učesnici u sportskoj opremi i s obilježjima zemalja iz kojih dolaze.

 

Piazza Cavalli

 

Upravo grb Fudbalskog saveza Švedske bio je predmet komentara građana na ulici: ”Ibra – Zlatan”! Da, jeste, taj Ibra ima u svom prezimenu ”ić” kao i mnogi od nas. I to je u Švedskoj pozitivno – ”mångfald”. Defile se završava na Piazza Cavalli, sviraju se himne Italije i BiH, redaju se govori lokalnih zvaničnika, SSDBiH, predstavnika diplomatskog kora BiH. U svečanoj dvorani izvlače se takmičarski parovi. Mi smo u Grupi 3 i s Austrijom (prošlogodišnji prvak, dva puta smo izgubili od njih u Danskoj), San Marinom - prvi put čujemo da je ova zemlja član SSDBiH, a iznenađenje će biti još veće kad smo čuli da učestvuju Vatikan i Engleska. Našu grupu čine četiri ekipe, a ostale dvije po pet ekipa. Omladina ostaje u gradu, a ja se s folklornim ansamblom vraćam u hotel. Slušam koreografkinju iz Jajca kako priča o uslovima u kojima rade i divim se upornosti i odricanju kako bi mladost iz folklornog društva imala svoje svijetle trenutke.

 

Bez poraza u grupnoj fazi takmičenja

 

Ranom zorom smo na nogama. Dvorana je udaljena 7-8 km od hotela. Taj 21. maj je osvanuo bez oblaka, s pravim ljetnim ugođajem. Putujemo opet s folklorašima iz Jajca. U centralnoj dvorani ogromnog višenamjenskog sportskog kompleksa odvija se ceremonija otvaranja prvenstva. Sve ekipe na okupu i mnogo poznatih lica. U sporednoj dvorani igramo sa San Marinom. Prvo poluvrijeme dobijamo sa 2-0, a u drugom u lepršavoj igri postižemo još tri gola. Sljedeći protivnik je Austrija. Protiv prošlogodišnjeg i višestrukog prvaka vodimo 2-0, a koji minut pred kraj rezultat je 2-2. Pobjeđujemo Englesku sa 4-2, Austrija remizira sa San Marinom 2-2.

Švedska je prva u grupi, a Austrija druga. Obje ekipe idu dalje. Čekamo završetak susreta u ostalim grupama. Nakon dva sata sve su grupe okončale svoje susrete. Saznajemo da kao prvaci grupe dobijamo drugoplasiranu ekipu iz prve grupe – Belgiju!

 

Utakmica s Belgijom

 

Ekipa Belgije skoro deset godina nastupa u istom sastavu. Mogli bi i ”žmire” igrati koliko se poznaju. Prošle godine su u Hobrou u Danskoj zauzeli treće mjesto. U početku smo ravnopravni, a onda za par minuta oni vode 3-0. U drugom poluvremenu pravimo preokret i izjednačujemo na 3-3. Publika nas bodri. Očekujemo da se susret riješi penalima.

 

Dva napada s krila naš golman Dino sprečava uklizavanjem. Treći napad po istoj strani, ovog puta lopta je upućena pod prečku. Lopta je u polju, ekipa Belgije traži priznavanje gola. Cijela klupa Belgije je na terenu (ne prvi put) i žestoko protestvuju. Sudije se konsultuju, lopta se odbila od metalnog držača mreže i to je gol. U posljednjoj minuti igramo kao hokejaši i rukometaši: golman na klupi, igrač u igri.

 

Austrija pobjednik

 

Izgubljena lopta u napadu i protivnik smireno upućuje loptu u prazan gol. Krajnji rezultat je 5-3 za Belgiju. Teško nam je pao poraz. Nemamo šta posebno sebi da prebacujemo. Svi se dive našem preokretu protiv jedne Belgije. Ne tješi nas ni to da jedan od favorita, Holandija, gubi na penale od Vatikana, a ”profesionalna” ekipa Hrvatske gubi od Vatikana u igri s puno incidenata i prekida.

 

Ekipa Vatikana je treća, a za prvo mjesto bore se Austrija i Belgija. Legenda prvenstava ”Tarzo” Durić ulazi u igru da pojača ekipu. Austrija ima više povrijeđenih igrača, ali ima i sportske sreće. Nakon dva izjednačenja Belgija ne uspijeva postići i treći gol. Rezultatom 3-2 u finalu ekipa Austrije je i moralni i sportski pobjednik. Belgiji je pripalo drugo mjesto, a Vatikan je treći.

 

Podjela nagrada

 

Podjela pehara, medalja i dresova, sponzora bh. igrača iz evropskih klubova

obavljena je u gotovo ljetnoj noći uz igru i pjesmu djevojaka i mladića iz Jajca

 te tamburaškog orkestra iz Bihaća.

 

Na zabavu je stigao i veliki broj bh. građana iz Piacenze i okoline. U nedjelju ujutro bili smo opet opušteni. Za doručkom smo susreli ”ljute” protivnike s terena, ali bili smo prijatelji, kao i prije. Utakmica traje desetak minuta, a sportska prijateljstva su vječna. O ”haberima” gdje će biti naredno prvenstvo nećemo ovog puta.

 

Arrivederci Piacenza

 

Mirnom vožnjom sa tri automobila stižemo u Bergamo. Imamo toliko vremena da potražimo suvenire kad već nismo u Piacenzi. Dok čekamo avion Muhamed Cerić piše i zahvaljuje se Tamari, Medagi, Aliji i drugim Bosancima i Hercegovcima u Piacenzi, koji su nam bili istinski domaćini. Normalno, prvo se javio našoj predsjednici Azri Jelačić, koja je s Glavnim odborom omogućila ovo putovanje. ”Grazie! Arrivederci, Piacenza!”

        Muhamed Mujakić

 

 

Ekipa iz Švedske

Elvisa Deumić i Ilma Caprnja

Savez bh. udruženja Švedske na prvenstvu u Italiji predstavljali su takmičari: Dino Cerić, Mensur Jugović, Haris Avdić, Fehim i Ajdin Smajlović (BHUF), Dino Ratković, Sanel Đuzel, Emir Vatreš, Haris Verem, Muhamed Cerić, koordinator za sport BHRF-a, Muhamed Mujakić, član redakcije ”Glas BiH” i Smajo Murguz, član GO SSDBiH iz Švedske.

 

Muhamed Mujakić

Read 1435 times

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305785

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 50 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji