ponedjeljak, 20 Juni 2016 17:39

8. Kongres SSDBiH Featured

U subotu, 4.juna je počeo Kongres na kome je prisustvovalo 150 delegata iz 20 zemalja. 

 

Konferencija za medije

 

Konferencija za medije održana je u petak 3.juna u Paralamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Konferenciju su vodili Hasan Šehović, predsjednik SSDBiH i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice. Semiha Borovac je naglasila da se naša dijaspora mora uvezati u zemljama prijema i da treba pomoći BiH na putu prema Evropskoj Uniji kao i da je potreban multisektorski pristup kada je u pitanju dijaspora. Hasan Šehović je istakao da se naša dijaspora dobro snašla u zemljama koje su nas prihvatile ali da dijaspori nedostaje strategija razvoja između Bosne i Hercegovine i naših iseljenika. Semiha Borovac i Hasan Šehović su istakli da se na ovom Kongresu očekuje napredak po ovim pitanjima.

Semiha Borovac i Hasan Šehić

 

U Ateljeu“ Figure“ u 19. časova održana je promocija antologije SSDBiH  „Svjetionici“. Nastupili su neki od autora kao i učesnici umjetničko-muzičkog programa.

 

Otvaranje VIII Kongresa SSDBiH

U subotu, 4.juna je počeo Kongres na kome je prisustvovalo 150 delegata iz 20 zemalja. Tema Kongresa je „Zajednička budućnost“ i Hasan Šehović, predsjednik SSDBiH, je istakao da je bez obzira gdje mi živimo mi smo vezani za Bosnu i Hercegovinu. Šehović je, između ostalog predložio da se osnuje Ministarstvo za dijasporu iz BiH. On je najavio i dva okrugla stola sa temama „Uticaj dijaspore na ekonomski razvoj BiH“ i „Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana u dijaspori kroz dopunske škole i kulturne aktivnosti“

Ovome Kongresu su se obratili i predstavnici bosansko-hercegovačkih institucija: Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice, Ernadina Bajrović, viceguverner Centralne banke BiH, Adnan Husić, pomoćnik ministra civilnih poslova, Dževad Mahmutović, savjetnik Bakira Izetbegovića za pitanje povratnika i dijaspore, Izudin Saračević, premijer Unsko Sanskog kantona i Jovan Divjak, izvršni direktor udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.

Kongresu se obratili i Thomas Rojas, direktor misije USAID-a u BiH te Stefano Cugini, zamjenik gradonačelnika grada Piacenze u Italiji.

Grupna fotografija

 

Radni dio Kongresa

Ranije pripremljeni radni materijal je podijeljen svim delegatima. Kongres je izabrao Radno predsjedništvo, zapisničara, dva ovjerivača zapisnika i Verifikacionu komisiju.

Izvještaj o radu SSDBiH podnio je Hasan Šehović, Finansijski izvještaj je pripremio blagajnik Zaim Pašić i Izvještaj Nadzornog odbora je pročitao predsjednik Selvin Dudaković. Svi ovi izvještaji su jednoglasno usvojeni.

Potom se pristupilo izborima. Za predsjednika je ponovo izabran Hasan Šehović a za potpredsjednike Naida Ribić i Haris Halilović. U Glavni odbor je izabran naš predstavnik Jasmin Bajrić dok je za predsjednika Nadzornog odbora izabran Smajo Murguz.

 

„Uticaj dijaspore na ekonomski razvoj BiH“

Uticaj dijaspore na ekonomski razvoj BiH

Moderator ovog okruglog stola je bio dr. Anes Cerić. On je istakao da bh. dijaspora preko banaka pošalje u Bosnu i Hercegovinu oko 3.5 milijardi KM, isto toliko se potroši prilikom dolaska u domovinu što čini 26% od ukupnog društvenog proizvoda. Što se tiče uslova za pokretanje biznisa u Bosni i Hercegovini, ona je na 175 mjestu od 189 zemalja. Cerić je naveo primjer Makedonije koja je na drugom mjestu i gdje treba jedan dan, jedna procedura i 7 eura da bi se pokrenulo preduzeće koje će imati 10 do 50 radnika. Kako se može popraviti ovo stanje, bilo je jedno od pitanja postavljenih na ovoj sesiji.

Na ovom okruglom stolu su učestvovali: Ernadina Bajrović, viceguverner CB BiH, Blaženka Mišković, zamjenica direktora FIPA-e, Merhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, Jusuf Arifagić, povratnik u Kozarac, Zlatko Hujić, načelnik općine Bosanski Petrovac, Naida Ribić, delegat iz Holandije i Lejla Vandić-Cviko, direktorica BCC.

 

„Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana u dijaspori kroz dopunske škole i kulturne aktivnosti“

Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana u dijaspori kroz dopunske škole i kulturne aktivnosti 

Moderator ovog okruglog stola bio je Haris Halilović. “Ako nestane moj jezik nestaće i moj narod“ je izreka koja nas je natjerala da pokrenemo ovu akciju, naglasio je Halilović. Oni su sačuvali 6 škola gdje se uči  bosanski jezik i pokrenuli još 40 ovakvih škola.

Učešće u panel-diskusiji su uzeli: Rusmira Tihić-Kadriić, pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice, Adnan Husić, pomoćnik ministra civilnih poslova, Muhidin Čolić, spoljni saradnik Instituta za jezik, Zlatko Memišević, vođa projekta Osnovna.ba, Azra Durić, sekretar Saveza dopunskih škola BiH i Fatima Kahrimanović, koordinator dopunske škole u Rottenburgu.

 

 

 Smaragda Klino

 

 

Smaragda Klino, književnica i novinarka, javila se na kraju da iznese neka svoja zapažanja: „Jedan od jezika koji sam naučila je i romski. Romi su narod koji su hiljadu godina sačuvali svoj jezik, prihvatali su neke jezičke norme ali vi nikada nećete čuti u njihovoj kući drugi jezik osim romskog.“

 

 

Konstituirajući sastanak GO SSDBiH

 Glavni odbor SSDBiH

U nedjelju je održan konstituirajući sastanak novoizabranog GO SSDBiH. Počelo se sa upoznavanjem i predstavljanjem starih i novoizabranih članova GO. Predsjednik Šehović je prisutnima dao zaduženja članovima u odborima SSDBiH. Jasmin Bajrić je dobio zaduženje koordinatora Odbora za humanitarne djelatnosti i člana Odbora za integracije. Na sastanku je dogovoreno da smotra SSDBiH u folkloru bude održana u oktobru u gradu Travniku i da se ujedno održi i prvi sastanak GO SSDBiH. 

Delegacija iz Švedske:Jasmin Bajrić, Hiba Čelik, Saida Bahtijarević-Bekić, Muharem Numanspahić i Smajo Murguz

 

Muharem Numanspahić

 

Read 1817 times Last modified on ponedjeljak, 20 Juni 2016 18:22

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305785

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 97 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji