četvrtak, 21 April 2016 20:36

Alma Zahirović Featured


Životna priča Alme Zahirović, kćerke našeg poznatog i priznatog aktiviste Dževada Zahirovića, odslikava sudbinu velikog broja njenih vršnjaka.  

Onih koji su, možda i najviše, bili pogođeni ratnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini. Srednjoškolci, isčupani iz svoje mladosti u dragoj i poznatoj im sredini, protjerani su u novu zemlju i odjednom su postali  „prestari“ za dalje školovanje. No, pođimo redom.

Alma je rođena u Bugojnu 1976.godine ali je najveći dio svoga djetinjstva provela u Donjem Vakufu. Imala je sedam godina kad je počela sa plesom i igrom kroz ritmičku sekciju, plesnu školu i folklor u Kulturno-umjetničkom društvu „Janj“ u ovome gradu. Završila je osnovnu školu i prvi razred srednje i onda je buknuo rat. Naprasni odlazak iz ovoga grada značio je prekid sa prijateljima i bijeg sa ocem, majkom Izom i bratom Selmirom u Hrvatsku. Nakon godinu dana dolaze u Švedsku u Stockholm. Poslije glavnog grada sele se u Valdemarsvik da bi se u decembru 1993.godine skrasili u Motali.

Snalaženje u novoj zemlji bilo je težak izazov ali i zanimljivo traganje za identitetom. Sa sedamnaest godina i znanjem engleskog upustila se Alma u učenje švedskog jezika, upoznavanje novog naroda, novih prijatelja. Roditeljima, Dževadu i Izi, bilo je teže, ali kako kaže Alma: „Život je takav, neke stvari se moraju prihvatiti“. Tu počinje i Dževadovo i Almino angažovanje u osnivanju udruženja u Motali, pa „Ljiljan“ 1994.godine počinje sa radom. „Sama sam skupila jednu grupu djece u Motali i napravila malu folklornu postavu. Bila sam ponosna na njih jer su ova mala djeca znala ko su i šta su, šta je njihova tradicija i kultura i kroz folklornu igru su htjeli da je sačuvaju“. U Örebro su preselili 1998.godine. Alma je u udruženju „Miris“ pokrenula folklornu sekciju koju i danas vodi. Folklorna grupa iz „Mirisa“ redovno nastupa na smotrama, kako regionalnim tako i saveznim.

Alma Zahirović sa svojom folklornom grupom

 

„Ono što me podstiče na rad sa našom djecom je da se ona veoma lako prilagođavaju švedskom društvu i pri tome ne znaju puno, ili gotovo ništa, o Bosni i Hercegovini, domovini svojih roditelja.  Ako im mi, kao njihovi roditelji i prijatelji, kroz rad u udruženjima, ali i kroz kućni odgoj, ne pomognemo da spoznaju ko su, šta je njihova kultura i tradicija, veliki je rizik da ćemo ih izgubiti. A Bosna i Hercegovina će za njih značiti isto što i bilo koja druga država. Zato mi je veoma drago kada vidim da se naša djeca još uvijek druže na našim susretima i našim feštama“, ispovijeda nam se Alma.

Pored folklorne grupe, Alma se, poput oca Dževada, angažovala i u radu muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“. Ovaj humanitarni rad zaokuplja je i danas, „fadder“ je dva djeteta u Bosni, u Gračanici i Sarajevu, učestvuje u humanitarnim akcijama i radu u organizacijama „Våra barn” (”Naša djeca”) i ”Missing people” („Nestali ljudi“). Alma i ovdje slijedi svoj životni moto: „Nikad ne radi drugome ono što ne želiš da tebi neko uradi“. Ona radi upravo ono što joj nalaže njena savjest, brine se o drugima.

 

Alma živi i danas u Örebru, završila je školu za CNC-operatora i majka je dvojice sinova. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prva voditeljica Smotre

 Azra Jelačić i Alma Zahirović

Udruženje „Ljiljan“ iz Motale bilo je 2.marta 1996.godine domaćin prve Smotre bosanskohercegovačke kulture u Švedskoj. Alma Zahirović je, uz Murisa Tiru, bila voditeljica programa. Entuzijazam ondašnjih članova bio je veoma veliki. Pripreme su trajale sedmicama i bilo je angažovano oko stotinjak članova ovog udruženja. Skupljanje je počelo od sedam sati, da bi se završilo u 2 poslije ponoći. Na prvoj smotri učestvovalo je 8 dječijih folklornih grupa, 2 dječija hora, 20 omladinskih folklornih, 16 horskih i 17 recitatorskih grupa. Ovom skupu prisustvovalo je između 3.000 i 4.000 hiljade Bosanaca i Hercegovaca, a švedski mediji bili su imponirani ovako brojnim skupom i kvalitetnim programom.

--------------------------------------------------------------

 

 

 

Muharem Numanspahić

Objavljeno u "Glasu BiH" br. 163

Read 3367 times Last modified on utorak, 21 Mart 2017 11:40
More in this category: « Almina Durić Bedrija Bekiri »

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305785

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 55 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji