Svečana 25. skupština Saveza bh.udruženja Featured

16 Mart 2016

Vrijedni domaćini iz udruženja Bosna -SkillingarydBrojni gosti i 46 delegata iz 21 udruženja u Švedskoj prisustvovali su jubilarnoj godišnjoj skupštini. 

Fotografije sa skupštine

 Dvadesetpeta redovna godišnja skupština Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj održana je u subotu 5. marta 2016. godine u Skillingarydu u pozorišnoj dvorani ”Skillingehus”.

 

Delegati iz 21 udruženja

 

U radu skupštine učestvovalo je 46 delegata iz 21 udruženja članica Saveza, članovi Glavnog odbora Saveza, te gosti: ambasador Bosne i Heregovine u Kraljevini Švedskoj Vesna Ćužić, predstavnik NBV-a Stefan Lahall, predsjednica Bosansko-švedskog saveza žena Almedina Sačić, predsjednik ”Merhameta” u Švedskoj Fehim Halilović, predstavnik Osiguravajućeg društva ”Folksam” Merdana Ramezić, te predstavnici nekoliko oblasnih organizacija koje djeluju pri Savezu. Domaćini skupštine Udruženje ”Bosna” Skillingaryd pobrinuli su se za nesmetan rad i održavanje skupštine.

 

Radno predsjedništvo: Fatima Veladžić, Aida Nezirević, Almedina Sačić, Sadeta Murić i Nedžad Mulazinović

 

Dobar rad Saveza

 

Učesnicima skupštine pozdravnim riječima obratila se Azra Jelačić, predsjednica Saveza bh. udruženja u Švedskoj.


Azra Jelačić-Današnja skupština po svojoj namjeni je i radna, i svečana, i jubilarna. Velika je čast nalaziti se na ovom mjestu i nakon 25 godina i pokazati da Savez i dalje živi i obavlja svoju bitnu funkciju i okuplja državljane BiH koji žive i rade u Švedskoj. Ohrabruje činjenica da i nakon svih ovih godina u radu Saveza još učestvuje veliki broj udruženja. Statistički podaci pokazuju da smo u 2015. godini imali ukupno 48 registriranih udruženja sa 8.664 članova – kazala je Jelačić.

 

 

Pozdravne riječi članovima skupštine uputila je i Njena ekselencija, ambasadorica BiH u Kraljevini Švedskoj Vesna Ćužić.Vesna Ćužić

-Čast mi je prisustvovati ovoj skupštini. Odmah na početku mog izlaganja istakla bih da podatak o 25 godina rada i postojanja Saveza zaista zvuči impozantno i za svaku je pohvalu. Željela bih se zahvaliti svim aktivistima za dugogodišnji trud u njegovanju i očuvanju bosanskohercegovačke tradicije i kulture. Nisam dugo u Švedskoj, ali mogu reći da sam impresionirana onim što sam do sada vidjela. Ogroman je doprinos u angažmanu ljudi u udruženjima diljem Švedske, stvarno puno rade za predstavljanje domovine Bosne i Hercegovine. Trudit ću se da u svom radu u Ambasadi BiH u Stockholmu budem sve vrijeme na raspolaganju Savezu kao podrška u svim budućim aktivnostima – istakla je Vesna Ćužić.

 

 

Gost iz NBV-a

 Stefan Lahall, NBV verksamhetschef, odgovoran za kontakte i saradnju s bosanskohercegovačkim udruženjima, obratio se skupštini izlažući podatke o aktivnostima Saveza obavljenim u saradnji sa NBV-om.

Stefan Lahall

 

 - Mogu vam se zahvaliti za odlično obavljen posao u protekloj godini kada smo imali ukupno 56.000 aktivnih radnih sati u sklopu različitih kružoka u udruženjima. U aktivnostima su učestvovale ukupno 1.083 osobe, a to je brojka koja se ponavlja i gotovo je ista u posljednjih pet godina. Mislim da u narednom periodu možemo uraditi puno toga i na kraju povećati i broj aktivnosti i broj korisnih sati u okviru naših zajedničkih projekata – ponadao se predstavnik NBV-a Stefan Lahall.

 

 

Humanitarni put

 

 

Pred članovima skupštine svojih par minuta imao je i predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva ”Merhamet” u Švedskoj, Fehim Halilović.

-Još od 1994. godine radimo zajedno i imamo odličnu saradnju sa Savezom bh. udruženja u Švedskoj. To je jedan dobar pokazatelj i trend koji treba nastaviti i ubuduće, a ujedno je to i smjernica za sve one koji bi željeli sarađivati sa Savezom. Nadam se da će Savez i dalje nastaviti pružati podršku i pomagati rad ”Merhameta” u Švedskoj – riječi su Halilovića.

Folksam i nastavak saradnje 

 

Savez će i u narednoj godini nastaviti saradnju s Osiguravajućim društvom ”Folksam”. Predstavnica ove kuće Merdana Ramezić u svom izlaganju pozvala je članove skupštine da se obrate ”Folksamu” ukoliko žele imati kvalitetno osiguranje imovine i porodice.

Učesnici skupštine

 

 

Povjerenje Azri Jelačić

 

Nakon usvojenog Dnevnog reda i Radnog protokola Dvadesetpete skupštine, delegati su imali priliku čuti i komentarisati Izvještaje o radu u protekloj godini. Prisutni su mogli pogledati i zanimljiv video prilog u kojem su objavljene i obrađene aktivnosti Saveza u 2015. godini. Pripremio ga je urednik web stranice Saveza, Muharem Numanspahić.

Rad skupštine obavljao se bez problema po utvrđenim pravilima i tačkama Dnevnog reda. Nakon protokolarnog dijela i glasanja za članove Glavnog odbora Saveza obavljeno je i glasanje za predsjednika BHRF-a. Članovi skupštine jednoglasno su izabrali Azru Jelačić, koja će i nakon četiri godine na čelu Saveza nastaviti obavljati funkciju predsjednika, ovog puta u tehničkom mandatu.

-Zahvaljujem se svima za ukazano povjerenje. Mogu reći da sam izuzetno ponosna što ću i dalje biti u istom timu, koji iza sebe ima izuzetno uspješnu radnu godinu u kojoj smo uradili i završili sve planirane aktivnosti i prevazišli sve izazove. Nadam se da ćemo tako nastaviti i u godini koja je pred nama – kazala je Azra Jelačić.

 -----------------------------------------------------   

Članovi Glavnog odbora i komisija

Članovi GO Saveza: Azra Jelačić predsjednik, članovi Nazmija Konjević, Nedžad Ljeskovica, Muhamed Cerić, Fatima Veladžić, Amel Mulalić, Kenan Jašarspahić, Almedina Sačić (BHŠSŽ) i Elvisa Deumić (BHUF), zamjenici članova GO Jasmin Hamzagić, Seida Mulalić i Alma Zahirović. 

Nadzorni odbor: Senadin Bećirbegović, Zemira Sarajlić i Mirsad Klinac.

 

Kandidaciona komisija: Fikret Kadić, Ekrem Šehić i Jasim Selimagić. 

 

Elmin Zeba

 

 

 

Read 1124 times Last modified on nedjelja, 26 Juni 2016 22:25

Media

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=gspJMgL2nE4{/youtube}

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
307468

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 147 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji