četvrtak, 07 Avgust 2014 19:30

Bajro Ligata Featured

Bajro Ligata (64) dugogodišnji je aktivista s dušom u BKD ”Sarajevo” Huskvarna/Jönköping i kaže da su mu folklor i BKD ”Sarajevo” spas u tuđini

 

 

Rođen je u selu Faočići kod Goražda, a u Sarajevu je živio od 1965. godine. Kamenorezac je, ovdje u Švedskoj i keramičar. U BiH se nije bavio kulturnim aktivnostima. Sve je počelo, kaže, nakon izgona u Švedsku 1992, stalno je u BKD ”Sarajevo” s kojim se poistovijetio. Ligatu srećem godinama na brojnim kulturnim manifestacijama, tamo gdje je BKD ”Sarajevo”.

Razgovor smo počeli 3. februara na 21. skupštini Saveza bh. udruženja u Jönköpingu, kada je na otvaranju nastupio folklor BKD ”Sarajevo” spletom igara ”Da sam nešto prelijepa Fata”, a dovršili 19. maja na 17. Smotri kulture i školstva u Växjöu, kada je Ligata bio alfa i omega folklora BKD ”Sarajevo” zajedno s koreografkinjom Ajlom Šalja, kada su u Konserthusetu nastupili s folklorom juniora ”Igre iz Bosne” i 12 djevojčica. Nastala je greška u muzici, Ligata na pozornici prvi reaguje, trči do glavnog punkta tehnike i sređuje da se CD ponovi. BKD ”Sarajevo” je nastupio i na otvorenom i u centru Växjöa sa folklorom koji je izveo ”Orijentalne igre” u koreografiji Ajle Šalja. Bajro je bio u organizaciji i niko sretniji od njega kada je igra nagrađena aplauzom pred brojnim Šveđanima i bh. građanima na čelu s novom ambasadoricom Jadrankom Kalmeta. Ligata je tamo gdje je i folklor BKD ”Sarajevo”, mada nije koreograf, ali jeste duša tog udruženja.

- Počeo sam davne 1992-ge, kada sam u udruženju ”Sarajevo” bio konobar i radio sve što je trebalo da udruženje opstane, kasnije i predsjednik udruženja. Vidio sam da se rasturila ekipa koja je radila s folklorom, isposlovao sam veću salu za folklor koju smo sami renovirali, tako da je folklor počeo ponovo s radom 1995. godine i evo radi i dan-danas, na moju radost.

- Šta je faktički tvoj zadatak?

- Ja sam organizator, brinem da nađemo koreografa, često ga i iznajmljujemo, ali folklor mora raditi, zovem roditelje, okupljam djecu i omladinu, obezbjeđujem nošnje, sarađujem, evo vidiš, sa koreografkinjom Ajlom Šalja. Mi smo ekipa koja je iza folklora. Znači, zadužen sam ukupno za kulturu u udruženju BKD ”Sarajevo” koje je veliko, broj članova se kreće od 350 – 600. Folklor ima ca 40 članova, postoje mala i velika grupa. Postoje sekcije: omladinska, za šetnje, za uređenje vrtova, šahovska itd. Imali smo ranije uspješnu horsku grupu na čelu sa Zikom Ališićem i najesen to želimo ponovo aktivirati, kao i saradnju sa udruženjem ”Nur”.

 

 

- Šta ti znači BKD ”Sarajevo”?

- Sve, to je moj život, svi znaju da sam preko dvije decenije tamo gdje je i udruženje. Moja porodica je sva vezana za udruženje: supruga Suda, tekstilni tehničar, je predsjednica aktiva žena, kćerke Bezireta (37) i Belma (30) su angažovane u udruženju, unuka Lejla (20) je predsjednica omladinskog aktiva regije i igrala je folklor desetak godina, dok Ema (13) i Alma (10) igraju folklor, a s njima i unuk Alen (7). Svi dakle živimo za naše udruženje. Udruženje me spasilo u tuđini, jer u njemu pronalazim sebe i pomažem koliko umijem drugima, kaže Ligata.

                                                                                                  

Fikret Tufek

(objavljeno u "Glasu BiH" br.160)

 

 

Read 3926 times Last modified on četvrtak, 07 Avgust 2014 19:49
More in this category: « Murat Hačković Sead Jujić »

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
307464

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 105 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji