srijeda, 10 April 2013 22:59

Bešir Rašović Featured

Bešir RašovićU bh. udruženjima u Švedskoj, kad je kultura u pitanju, posebice folklor, ime koreografa Bešira Rašovića ostavilo je značajan trag.

Radio je u više bh. udruženja kao veoma uspješan koreograf, a dosta vremena je predsjednik odbora kulture regije Skåne. 

 Od 2011. godine je i predsjednik Odbora kulture Saveza bh. udruženja u Švedskoj, gdje se već nametnuo veoma uspješnom organizacijom Savezne smotre kulture u Halmstadu 14. maja ove godine. Folklorom se Rašović počeo baviti od osme godine i od tada se od njega ne odvaja.

- Rođen sam 4. januara 1963. u Sjenici, u Sandžaku.Tekstilni sam tehničar, prije rata radio sam u Tekstilnom kombinatu Raška u Sjenici. U Švedsku sam došao juna 1992., sa suprugom Nerminom, djecom Umihanom i Tarikom. U Sjenici sam se bavio folklorom i bio član KUD ”Vesna” od 1980. do 1992. Sa ”Vesnom” sam proputovao i posjetio više država, učestvovao sam na mnogim takmičenjima i festivalima u bivšoj SFRJ, kao i na internacionalnim festivalima i takmičenjima, te pohađao seminar za koreografa.

- Folklorom si se počeo baviti odmah nakon dolaska u Švedsku?

- Da, nakon dolaska u Švedsku, živio sam u Grängesbergu, Dalarna, gdje sam osnovao grupu  ”Sandžak från Bosnien”. Grupa je imala 35 članova, uglavnom djece i učestvovala na mnogim komunalnim nastupima, gdje je prezentirala bošnjačku kulturu. 1993. godine ”Sandžak från Bosnien” učestvuje na internacionalnom festivalu, takmičarskog karaktera, Ludvika 1993. U konkurenciji 36 država osvojamo 2. mjesto i novčanu nagradu od 6.000 kruna.

- U Norrköping si došao 1994.?

 Odmah sam se uključio u bh. udruženje ”Zlatni ljiljan” Norrköping, gdje sam preuzeo srednju grupu folklora. U saradnji sa Orhanom Šamlijom ”Zlatni ljiljan” postaje jedna od boljih folklornih grupa Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

 Najuspješnije godine kao koreograf imao si u Landskroni?

 Baš tako, to su zlatne godine mog folklornog stvaralaštva. 1997. preuzimam KUD ”Zlatni ljiljan” Landskrona. Dolaskom u Landskronu udruženje doživljava ekspanziju, folklorna sekcija sakuplja brzo 75 seniora i 40 juniora. Od 1998. do 2002. ”Zlatni ljiljan” postaje nepobjediv u regionu Skåne. 2002. godine pobjeđuje do tada nepobjedivi ”Dukat” Göteborg. Sa postavljenih 12 koreografija KUD ”Zlatni ljiljan” je bio jedan od najvećih u Švedskoj.

- Ipak si napustio Landskronu i otišao u Eslöv,  gdje i danas živiš? 

- Jesam, 2002. godine osnivam malo udruženje ”Rubin” Eslöv. ”Rubin” se ubrzo uključuje u aktivitete BHRF-a, BHUF-a, Savez žena, Komune Eslöv, NBV-a Skåne i kotara Skåne. Od 2002. do 2011. ”Rubin” Eslöv organizuje šest regionalnih i jednu saveznu smotru kulture, u čemu je i moja uloga značajna.  Da s pravom i od srca prezentuje bosansko-bošnjačku kulturu, ”Rubin” je dokazao izložbenom postavkom  ”Bosanske sobe”, koja je trajala tri mjeseca i imala 1.600 posjetilaca. 2008. godine ”Rubin” je proglašen najorganizovanijim udruženjem općine Eslöv i dobio novčanu nagradu.  

- Dao si svoj doprinos kao predsjednik odbora za kulturu?

-Regionalni odbor uspješno organizira sve zajedničke manifestacije u Skåne regiji. 2011. godine, na prijedlog Skåne regije, postao sam i koordinator za kulturu Saveza bh. udruženja u Švedskoj (BHRF), gdje sam nastavio s koordinacijom kulturnih aktivnosti svih bh. udruženja. Kao prvi veliki zadatak učestvovao sam, zajedno s grupom aktivista i uprave, u organizaciji Savezne smotre kulture u Halmstadu ove godine, kada je bh. kultura po prvi put predstavljena i na otvorenom prostoru u jednom švedskom gradu, a sama smotra bila izvanredno uspješna, kaže s ponosom Rašović.   

 

Bešir se, nakon uspješno pripremljene Smotre u Växjöu, povukao sa odgovornog mjesta predsjednika Odbora za kulturu u Savezu bh.udruženja. 

                                                                                                   

Fikret Tufek

 

(objavljeno u "Glasu BiH" br.157)

 

Read 2376 times Last modified on četvrtak, 07 Avgust 2014 19:55
More in this category: « Indira Dervišević Faik Saltagić »

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305785

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 76 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji