četvrtak, 07 Mart 2013 18:34

Indira Dervišević Featured


Indira DerviševićIndira Dervišević rođena je u Banjaluci, kako s ponosom kaže, u Gornjem Šeheru. Počela je s folklorom još kao omladinka u KUD-u ”Budućnost” Gornji Šeher. Dolaskom zbog rata u Švedsku folklor nije za nju prestao, naprotiv, postao je dio njenog zanimanja u jednom od najvećih i najuspješnijih bh. udruženja u Švedskoj, u ”Bosanskoj krajini” Malmö.
 

 

Punih 16 godina Indira Dervišević radi kao entuzijasta i profesionalac s djecom i omladinom i nikad joj nije teško. Izvrstan je pedagog, a rad s mladima neizmjerno je blago ne samo za udruženje nego i društvo u širem smislu riječi. Roditelji će vam o Indiri kazati samo riječi hvale. U Udruženju kažu da je alfa i omega za sve i uvijek tamo gdje se kultura dešava.

 

- Folklor sam počela igrati sa trinaest godina, a aktivno sam igrala punih dvanaest godina. Bila je to i ostala moja velika ljubav. Sada radim profesionalno kao koreograf.

- Kako je to počelo u Švedskoj?

 - Kada sam došla 1993. godine, mislila sam da je folklor ostao samo mladenačka ljubav, ali kada je 1995. startovalo udruženje ”Bosanska Krajina” ideja o folkloru u meni je ponovo oživjela. Bila sam aktivan član Udruženja da bih u septemru 1998. godine krenula sa osnivanjem folklorne sekcije. Od toga dana pa do danas radim sa djecom i omladinom kao koreograf. U samom početku bilo je poteškoća sa materijalima za folklor, pa sam radila sa djecom po sjećanju dok sam ja igrala. 2001. godine odlazim na seminar u Sarajevo, koji mi je bio od velike pomoći da se podsjetim starih igara i obogatim svoje znanje sa dosta novog materijala. Ne mogu a da ne spomenem veliku pomoć Refika Kulića-Fikana iz Sarajeva, s kojim i danas ostvarujem kontakt u vezi sa folklornim igrama.      

 

- Taj posao traži puno odricanja?
- Probe folklora održavamo dva puta u sedmici u tri grupe (juniori, srednja grupa i seniori), sa trenutno oko 100 djece i omladine. U folkloru smo ostvarili zavidne rezultate, tu su, dok su bila takmičenja, nekoliko puta osvojena prva mjesta na regionalnim smotrama i prvo mjesto na Saveznoj smotri 2003. godine u kategoriji juniora i seniora. Sa ostalim kulturnim sekcijama, kao što su recitatorska, dramska i horska, u kojoj i ja učestvujem, obišli smo Švedsku od Malmöa pa do Luleåa, kao i nekoliko puta susjednu Dansku. Imali smo uspješno gostovanje i uzvratnu posjetu KUD-u ”Kula” iz Švicarske.

- Radiš s velikim entuzijazmom?

- Imam još uvijek veliko interesovanje za nove članove što mi je jako drago, a mogu se i pohvaliti da je od samog početka do današnjeg dana kroz moj rad u Švedskoj prošlo preko 300 djece i omladine. To je zavidan rezultat s obzirom da se nalazimo u drugoj državi, a što mene čini jako sretnom, ponosnom i zadovoljnom, kaže Indira Dervišević.

 Takva Indira Dervišević uvijek je prisutna na lokalnim, regionalnim i saveznim smotrama kulture gdje je ”Bosanska krajina”. Tako je bilo i na regionalnoj smotri 30. aprila u Eslövu, kada je dovela tri folklorne selekcije sa 86 učesnika, kao i na Saveznoj smotri u Halmstadu 14. maja, kada su ”njeni” juniori i seniori nastupili i na trgu i u teatru u Halmstadu, pobrali aplauze i dobili zvanična priznanja. Seniori su osvojili drugo mjesto.

 

Fikret Tufek

 

(objavljeno u "Glasu BiH" br.156)

 

 

Read 2134 times Last modified on četvrtak, 07 Avgust 2014 19:56

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
305785

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 78 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji